Åbningstider:
I dag
lukket


Nyheder

17.01.2022 - 28.01.2022

Hjem > Kai Nielsen > Kai Nielsen samling

Kai Nielsen samling

Kai Nielsen samling

Kai Nielsen døde i 1924, efter længere tids sygdom, kun 42 år gammel.Også i hans fødeby, Svendborg var man klar over, at Kai N, havde været en kunstner ud over det sædvanlige. Derfor startede en gruppe af byens borgere en indsamling til fordel for et museum.

Det blev imidlertid ikke gennemført, men en af initativtagerne ingeniør Theobald Weber tog sagen i egen hånd. Han henvendte sig til bronzestøber Rasmussen (som Kai Nielsen havde arbejdet sammen med tidligere) og bad ham udføre 33 gipsafstøbninger. Aftalen var nu at T. Weber bekostede gipsafstøbningerne for derefter at forære dem til arvingerne - dog havde han råderet over dem til et kommende Museum. Det indrettede han i resterne af det berømte udsigttårn (Manzana) i Christiansminde uden for Svendborg. Den 6. juni 1940 kunne han således under stor mediebevågenhed åbne Kai Nielsen Museet.

Klik på stort billede

Oprindelig var det meningen at man ville opføre en ny museumsbygning ved siden af i det smukke naturområde. Men Krigen spolerede alle planer og i 1945 måtte man lukke Museet og den nu delvis ødelagte samling. Kai Nielsens søn Yan forærede nu resterne af samlingen til Svendborg Turistforening, som imidlertid ikke havde et egnet sted . Men i 1947 genåbnede Skulptursamlingen i den kondemnerede ejendom og tidligere selskabsetablissement Maxim på Torvet i Svendborg.
 
Forfaldet tog imidlertidig til, og i 1959 var forholdene så skandaløse, at man besluttede at lukke for offentlig adgang. På dette tidspunkt havde Turistforeningen for længst overdraget ansvaret for samlingen til Svendborg Amts Museum, som imidlertig heller ikke havde egnede lokaler. Det blev derfor besluttet at fordele Skulpturene rundt om i byen på bl.a. Tekniske skoler, Politigården, Thurø plejehjem, Svendborg Sygehus, Sparekassen m.m.

Kai NielsenI de efterfølgende 30 år bragte den lokale avis med mellemrum forargede læserbreve om den skammelige behandling, der var overgået Kai Nielsen-skulpturerne. Men vi skal helt hen til 1992, før der endelig sker noget afgørende. Naboejendommen til SAK`s Kunstbygning i Vestergade sættes til salg og med sin pavillonlignende tilbygning og fælleshave med SAK var her en oplagt chance for at få samlet og skabt et perfekt opholdssted for den splittede skulptursamling.

På dette tidspunkt var Lars Lauge formand for SAK Kunstforening og han rettede en henvendelse til Svendborg Kommune, hvori han anbefaled eKommunen at købe naboejendommen, med det formål at skabe et permanent Kai Nielsen Museum.

I første omgang tøvede byens politikere. Man var usikker på omfanget af Kai Nielsens kunstneriske betydning, og da Kai Nielsens barnebarn samtidig i et interview i Fyns Amts Avis udtaler, at kvaliteten på gibsafstøbningerne er så dårlig, at det hele burde destrueres, ja så var politikerne mildest talt ikke positive over for ideen.

Kai NielsenLars Lauge gik derfor i gang med at indhente ekspertstøtte. Både Statens Museum for Kunst og professor Bjørn Nørgaard anbefalede ideen på det varmeste. En anden uventet støtte kom fra billedhugger og tidligere professor Sven Wiig Hansen, som på dette tidspunkt var i Odense for at opstille sin store Kvindefigur på Flakhaven. En tidlig søndag morgen ringede han til Lars Lauge på grundlag af et lille notat i avisen om vores Kai Nielsen-projekt. Han var begejstret og ville godt støtte idéen, og samtidig fortalte han - noget overraskende - om Kai Nielsens betydning for ham som kunstner og om den lille Kai Nielsen-bog han altid havde med på sine rejser. Efterhånden var politikerne overbevist, og i 1993 købte Kommunen endelig ejendommen. Allerede året efter kunne hundredvis af medborgere sammen med Borgmester Holger Rasmussen åbne SAKs nye »kulturhus« og Kai Nielsen Samlingens endelige opholdsted.

SAKs permanente udstilling om billedhuggeren Kai Nielsen omfatter ca. 30 gibsafstøbninger og andre større og mindre skulpturer, samt ca. 80 statuetter i bronce og keramik.

Vi udvider fortsat samlingen og modtager gerne figurer og donationer fra private.

This page is powered by
CMSimple plugin: Tooltip and Modalbox © simpleSolutions

PRIVATEN” som er 3 sammenhængende lokaler på SAKs 1. sal, kan lejes af medlemmer af SAK

Lokalerne kan rumme ca. 40 personer og udlejes, til personer over 18 år, til eks. møder, receptioner, undervisning, fødselsdage m.v.

Læs mere


Kære venner af SAK

Vi har besluttet, at vi lukker midlertidigt ned iht. Sundhedsmyndighedernes anbefalinger for kunst- og kulturinstitutioner. I morgen skulle vi have Artist Talk med Per Hillo. SAK kan ikke forsvare dette med de smittetal, som vi ser i disse dage.
SAK har formidable nye udstillinger og aktiviteter på vej i 2022. Dem glæder vi os til at dele med jer.

Vi håber, at I alle kommer godt og sikkert gennem julen.


Privatlivspolitik
Sitemap
Arkiv
Print Version


Sidst opdateret:

SAK    Vestergade 27    Svendborg    tlf.: 62 22 44 70  | TOP |