arkiv
Hjem > Før 2017 > 2009 > UNG09 og Kai Nielsen og Lyset

UNG09 og Kai Nielsen og Lyset

fernisering lørdag d. 8. august kl. 14.

Ved ferniseringen er der elektronisk koncert med lap top-musikerne Kasper Marott og Rasmus Liebst. Koncerten arrangeres i samarbejde med Oure Sport og Performance og støttes af Svendborg Musikråd.

Nu er tiden endelig kommet for en præsentation af de udvalgte værker til den censurerede udstilling UNG09 for kunstnere mellem 15 og 20 år. Den 1. juni var fristen for indsendelse af materialer, og SAK modtog ca. 60 spændende ansøgninger fra både modige og talentfulde unge. Den 16. juni fældede censorkorpset deres dom, og resultatet er en udsøgt lille udstilling af høj kunstnerisk kvalitet. Udstillingen af de unge her i SAK Kunstbygning er yderst vigtig, da den repræsenterer det helt unge blik på verden og markerer indledningen til et samarbejde med de helt unge talenter, som måske fremover kommer til at markere sig på den danske kunstscene. Klik her for information om censorkorps og udvælgelseskriterier.

De udvalgte kunstnere er: Alexandra Sviatchenko, Amalie Gabel, Lea Andrea Jessen, Lennart Pedersen, Thor Jensen og Tobias Bendix.

Amalie Gabel

Udstillingen præsenteres med støtte fra Sparekassen Svendborg
 Svendborg Sparekasse logo

CMSimple plugin: Gallery Collection Image Album
© simpleSolutions

Graffiti på havnen og i haven
Parallelt med UNG09 har SAK Kunstbygning valgt at lægge vægge til en række fotografier fra havnearealet, hvor Svendborg kommune i samarbejde med Ungdomsrådet har opstillet vægge til lovlig graffiti. Formålet med dette projektet er at bakke op om de unge, der ønsker at udøve graffiti som en kreativ udtryksform.

Udover fotodokumentationen stiller vi på SAK en væg til rådighed i vores have, som op til og under UNG09-udstillingen vil blive dekoreret af graffitimalere.

Læs mere om projektet her.

Kai Nielsen og Lyset
Det skal ikke være nogen hemmelighed, at Kai Nielsens unikke afstøbninger står lidt klemt i den ellers smukke oktant ud mod SAK Kunstbygnings have. Det vil vi råde bod på i denne udstillingsperiode, hvor vi flytter værkerne op på 1. sal og udstiller dem på en ny og eksperimenterende måde. Med en overraskende og suggestiv scenografi bliver figurernes hvide overflade og bløde kurver her i bogstaveligste forstand sat i et nyt lys.

CMSimple plugin: Gallery Collection Image Album
© simpleSolutions

Censorkorps på udstillingen UNG09:

Susan Hinnum
Forstander for Kunsthøjskolen på Ærø

ph.d., Billedkunstskolerne, Afdeling for teori og formidling, Kunstakademiet i København og Center for Tværæstetiske Studier, Aarhus Universitet, 2001

 

Sune Weile
Kunstanmelder ved Fyens Stifttidende
Cand.mag i dansk og historie. Gymnasielærer, Sct. Knuds Gymnasium, Odense.

 

Marie Dufresne
Gallerist, Beaver Projects, København
Bachelor i kunsthistorie, Københavns Universitet
Cand.mag. i Visuel Kultur, Københavns Universitet

 

Steffan Herrik
Kunstner

Medlem af BKF, Fyns Grafiske Værksted, Dansk Billedhuggersamfund og
Gæsteatelier Hollufgårds Billedhuggerværksteder.
se: www.steffanherrik.dk

 

Nanna Ask
Kulturformidler
Specialestuderende ved Kultur og formidling, Syddansk Universitet

 

Ved bedømmelsen lagde censorkorpset vægt på, at værket/værkerne:

  • Har en værkmæssig integritet
  •  Afspejler et individuelt og eksperimenterende udtryk og energi
  • At værkerne viser tilbage til et mentalt rum hos kunstneren og tilsvarende åbner et rum hos beskueren.

 

Projekt lovlige graffitiarealer i Svendborg - baggrund

På baggrund af et oplæg om lovlige graffitiarealer fremsendt af Svendborg Ungdomsråd besluttede Udvalget for kultur og plan samt Udvalget for miljø og teknik d. 2. februar 2009, at der skulle udarbejdes et forslag til etablering af lovlige graffitivæge i Svendborg.

Forslaget skulle udarbejdes af medarbejdere i Kultur og Plan i samarbejde med Ungdomsrådet.

Ungdomsrådet havde peget på, at der i Svendborg ikke findes tilbud til unge, der gerne vil udøve graffiti som en kreativ udtryksform, der ofte ses i sammenhæng med hiphop kulturen. Biblioteket har gennem flere år stået i spidsen for en hiphop workshop, der afvikles med stor succes og tilslutning. I hiphop kulturen indgår udover graffitimaling elementer som skateboarding, rapmusik og breakdancing.

I debatten om lovlig kontra ulovlig graffiti pointerer Det kriminalpræventive råd i rapporten "Ud med den ulovlige graffiti", at et præventivt arbejde ikke bør rettes mod at bekæmpe en kultur, men på at forebygge det kriminelle element i kulturen. Der findes tilsyneladende ingen undersøgelser, der entydigt argumenterer for, at lovlig graffiti fører mere ulovlig graffiti med sig.

Når det primære formål, som i Svendborg, har været at udpege egnede steder til lovlig graffiti som en del af unges kultur, oplyser Det kriminalpræventive råd, at intet tyder på, at unge uden problemer bliver inddraget i anden kriminalitet via graffiti.

De udvalgte arealer der indgår i graffitiprojektet er:

  • Tre betontunneler under hhv. Skolegade, Bellevuevej ved Christiansminde samt Johannes Jørgensens vej ved jernbanen.
  • Et areal nord for Toldboden/ Nordre havnevej, hvor der etableres en væg af krydsfinérplader.

De lovlige graffitimure blev indviet ved en Graffiti Getdown arrangeret af Svendborg Ungdomsråd fredag d. 29. maj i strålende solskin og med mange glade lokale graffitimalere. Men også mere garvede graffitikunstnere fra bl.a. Odense havde fundet vej til Sydfyn.

Projektet løber nu i en forsøgsperiode frem til 29. maj 2010, hvorefter det evalueres. Projektet falder i god tråd med kommunes ønske om at skabe midlertidige aktiviteter på havnearealet omkring Toldboden. Der er i sommeren 2009 således etableret en multibane og et skateareal i umiddelbar nærhed af graffitivægen. Dokumentation af de første måneder med lovlig graffiti i Svendborg indgår nu i SAKs UNG09 udstilling. 

www.svendborg.dk
www.myspace.com/ungdomsraadet

This page is powered by
CMSimple plugin: Tooltip and Modalbox © simpleSolutions

Privatlivspolitik
Sitemap
Arkiv
Print Version


Sidst opdateret:

SAK    Vestergade 27    Svendborg    tlf.: 62 22 44 70  | TOP |