arkiv
Hjem > Før 2017 > 2013 > Lige fra Hjertet

Lige fra Hjertet

Fernisering lørdag 25. maj kl. 14.00 / Udstillingsperiode 26. maj - 23. juni 2013

26 malerier af  A.C. Laier
og et udvalg af Kaj Sørensens samling af naivister m.fl.
To udstillinger om det nødvendige i to væsensforskellige udgaver

Funktionen imgslider er ikke difineret

Link til Kunstavisens omtale 

Kaj Sørensen drev fra 1993 til 2003 Fyns Kunsthus i Indslev Bryggeri på Fyn  og var primus motor i stiftelsen af Naivistisk Kunstforening, der blev dannet i 1994. Hans forkærlighed for naivistisk kunst blev til en årligt tilbagevendende udstilling Al landsens Naivister og ved sin død i 2009 efterlod han en større privat samling af naivistisk kunst og tilgrænsende fænomener. Samlingen rummer værker af kunstnere som eksempelvis Schaldemose, Kurt Bresson, Marinus Brørup og Betty Helene Christiansen, og bidrager til at begrebet naivistisk kunst opfattes som en bred vifte af maleriske og grafiske udtryk, der rækker fra det måske velkendte ikon for betegnelsen, det kulørte glade bybillede, til de mest originale værker, hvor skabelonerne udfordres af personlige fortællinger. På SAK udstilles et bredt udsnit af det naivistiske spekter, også ud over kanten.

A. C. Laiers malerier er noget andet, de er nødvendige og personlige. Hvert eneste maleri udstiller farver og helheder af den kolbøttevendende slags, der udfordrer beskuerens modfortællinger. Her er sære landskaber med aber, der kigger ud fra den indvendige side af kraniet og farvestrålende apokalyptiske visioner plantet midt i det midtjyske hedelandskab. SAK udstiller et særligt prægnant udvalg af malerierne fra perioden umiddelbart efter anden verdenskrig frem til sidst i tresserne. Før krigen blev myten om Pastor Laier skabt, da hans ekspressive cementskulpturer i præstegårdshaven i Hjallerup blev genstand for en usædvanlig offentlig interesse. I årtierne efter 1937, hvor han afskediges fra præsteembedet og senere i 1938, hvor Laiers kunst første gang udstilles på den Frie i København, bliver hans kunst set af et meget stort antal mennesker, der besøger hans skulpturhave ved landevejen mod Frederikshavn. Efter 1967 hvor haven nedlægges har kunstinstitutionerne været med på sidelinjen hele vejen frem til i dag. Udstillinger på Aarhus Kunstmuseum (nu Aros), Nordjyllands kunstmuseum (nu Kunsten), Den frie udstillingsbygning, Louisiana og talrige andre steder har kredset om mødet mellem den uundgåelige myte og kunstværkerne. I 2013 tager SAK og Den Frie igen fat i fænomenet.  Se Per Kirkeby om Laier

For Laier er hvert penselstrøg en nødvendig og uundværlig del af maleriet. For den naivistiske maler er penselstrøgene valgfrie i den forstand, at skabelonerne styrer en væsentlig del af den maleriske proces. Om det lille hus ved vandkanten har ternede gardiner er ikke afgørende. For Laier var det en unik og nødvendig begivenhed når kulørte elefanter trængte sig ind langs kanten på lærredet. For den naivistiske kunst er det nødvendigt at fylde formen ud. Dem er der mange af. 

This page is powered by
CMSimple plugin: Tooltip and Modalbox © simpleSolutions

Privatlivspolitik
Sitemap
Arkiv
Print Version


Sidst opdateret:

SAK    Vestergade 27    Svendborg    tlf.: 62 22 44 70  | TOP |